• 1 Οι ψυχικές ασθένειες δεν είναι μεταδοτικές,
    η προκατάληψη όμως ναι.
  • 3 Μη βαδίζεις μπροστά μου γιατί μπορεί να μην σε ακολουθήσω. Μη βαδίζεις πίσω μου γιατί μπορεί να μη σε οδηγήσω. Βάδιζε πλάι μου και γίνε ο σύντροφός μου.

    Albert Camus (1913-1960), Γάλλος Συγγραφέας (Νόμπελ 1957)
  • 2 Δεν υπάρχουν προβληματικοί άνθρωποι, παρά μόνο «προβληματικές ματιές» που ρίχνουν οι άνθρωποι στον εαυτό τους και στους γύρω τους.
  • 4 Δεν υπάρχουν προβληματικοί άνθρωποι, παρά μόνο «προβληματικές ματιές» που ρίχνουν οι άνθρωποι στον εαυτό τους και στους γύρω τους.
  • 5 Για κάθε άνθρωπο που παραπατά ή χάνει τον δρόμο του, υπάρχει ένα χέρι να τον σηκώσει και να τον στηρίξει ώστε να ξαναβρεί την ρότα του.
Εκτύπωση
PDF

Συστημική Ψυχοθεραπεία

Η Συστημική Προσέγγιση είναι μια εξέλιξη της Θεωρίας των Συστημάτων και της Κυβερνητικής που εμφανίστηκαν την δεκαετία του '40 και έστρεψαν την ψυχολογική ματιά από το άτομο, στο "όλον" και από τις προσωπικές ιδιότητες, στις σχέσεις. Αυτή η διευρυμένη Θεώρηση του ανθρώπου εμπλούτισε την ατομική και την οικογενειακή θεραπεία διεθνώς. Σύμφωνα με την συστημική θεώρηση, γεννιόμαστε και εξελισσόμαστε μέσα σε συστήματα, δηλαδή ,ομάδες ισχυρής επιρροής ,με κυρίαρχη την οικογένεια.

H οικογένεια δεν είναι μια απλή ομάδα ατόμων , αλλά μια ενότητα, "ένα σύνολο" με τη δική του δομή, τους δικούς του κανόνες και στόχους. Κάθε άτομο λοιπόν αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου συστήματος του οποίου τα μέλη αλληλοεπηρεάζονται και αλληλοπροσδιορίζονται με αποτέλεσμα να δίνεται έμφαση στην κατανόηση της συμπεριφοράς του ενός σε σχέση πάντα με την συμπεριφορά του άλλου. 
Στο επίπεδο λοιπόν της θεραπευτικής διαδικασίας το άτομο δεν απομονώνεται από το ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον του και οι δυσκολίες που το απασχολούν δεν απορρέουν αποκλειστικά από δικές του δυσλειτουργίες αλλά είναι και αποτέλεσμα των σχέσεων και των αλληλεπιδράσεων με τα μέλη των συστημάτων στα οποία ανήκει.

Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζει κάθε άνθρωπος που επιλέγει να μιλήσει σε έναν ειδικό είναι ότι η διαδικασία της ψυχοθεραπείας δεν περιορίζεται στην απλή παροχή συμβουλών. Σκοπός κάθε συνάντησης είναι να ξαναβρεί το άτομο την επαφή με τον εαυτό του, να καταφέρει να ακούσει την δική του φωνή, τις δικές του ανάγκες και τις δικές του προτεραιότητες, με βάση κάθε φορά το αίτημά του για βοήθεια.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ, Ψυχολόγος
Αγίας Σοφίας 1, Νέα Σμύρνη, 17123, 2109314018, consulting@therapy-center.gr