• 1 Οι ψυχικές ασθένειες δεν είναι μεταδοτικές,
    η προκατάληψη όμως ναι.
  • 3 Μη βαδίζεις μπροστά μου γιατί μπορεί να μην σε ακολουθήσω. Μη βαδίζεις πίσω μου γιατί μπορεί να μη σε οδηγήσω. Βάδιζε πλάι μου και γίνε ο σύντροφός μου.

    Albert Camus (1913-1960), Γάλλος Συγγραφέας (Νόμπελ 1957)
  • 2 Δεν υπάρχουν προβληματικοί άνθρωποι, παρά μόνο «προβληματικές ματιές» που ρίχνουν οι άνθρωποι στον εαυτό τους και στους γύρω τους.
  • 4 Δεν υπάρχουν προβληματικοί άνθρωποι, παρά μόνο «προβληματικές ματιές» που ρίχνουν οι άνθρωποι στον εαυτό τους και στους γύρω τους.
  • 5 Για κάθε άνθρωπο που παραπατά ή χάνει τον δρόμο του, υπάρχει ένα χέρι να τον σηκώσει και να τον στηρίξει ώστε να ξαναβρεί την ρότα του.
Εκτύπωση
PDF

Θεραπεία οικογένειας

Ο όρος οικογενειακή ψυχοθεραπεία αναφέρεται στη μορφή εκείνη της ψυχοθεραπείας που έχει ως σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας της οικογένειας ως ομάδας αλλά και τη βελτίωση της λειτουργικότητας του κάθε μέλους ξεχωριστά. 
Συνήθως, μια οικογένεια επισκέπτεται τον ειδικό ψυχικής υγείας δίνοντας έμφαση στις ανάγκες ενός μέλους της οικογένειας, κυρίως ενός παιδιού, το οποίο παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα. Το σύμπτωμα λοιπόν είναι αυτό το οποίο κινητοποιεί τους γονείς. Στόχος της οικογενειακή ψυχοθεραπείας είναι, με αφορμή το σύμπτωμα του παιδιού, να συζητηθούν οι ανησυχίες, οι προβληματισμοί, οι εντάσεις και οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν όλα τα μέλη της οικογένειας. Ενθαρρύνεται επίσης η επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη και η ανοιχτή έκφραση των συναισθημάτων.
Κύριος σκοπός είναι να καταφέρει κάθε οικογένεια να αξιοποιήσει τα δυνατά της σημεία, να ενδυναμωθεί και να καταφέρει να αλλάξει έτσι ώστε όλα τα μέλη να ζουν λειτουργικά. Καλείται λοιπόν η οικογένεια να νοηματοδοτήσει διαφορετικά το σύμπτωμα και να κατανοήσει το ρόλο ύπαρξής του.
Τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται σαν να έχουν ένα νόημα, μια λειτουργία για το οικογενειακό σύστημα και όχι σαν να αφορούν αποκλειστικά το παιδί, τον έφηβο ή κάποιον από τους δύο γονείς.
Στα πλαίσια των οικογενειακών θεραπευτικών συναντήσεων – συνεδριών , ο διάλογος δεν εστιάζει σε ατομικά χαρακτηριστικά ή συμπεριφορές αυτές καθαυτές, αλλά στον τρόπο που αυτά τα χαρακτηριστικά και οι συμπεριφορές συνδέονται με το πλαίσιο μέσα στο οποίο εμφανίζονται.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ, Ψυχολόγος
Αγίας Σοφίας 1, Νέα Σμύρνη, 17123, 2109314018, consulting@therapy-center.gr