• 1 Οι ψυχικές ασθένειες δεν είναι μεταδοτικές,
    η προκατάληψη όμως ναι.
  • 3 Μη βαδίζεις μπροστά μου γιατί μπορεί να μην σε ακολουθήσω. Μη βαδίζεις πίσω μου γιατί μπορεί να μη σε οδηγήσω. Βάδιζε πλάι μου και γίνε ο σύντροφός μου.

    Albert Camus (1913-1960), Γάλλος Συγγραφέας (Νόμπελ 1957)
  • 2 Δεν υπάρχουν προβληματικοί άνθρωποι, παρά μόνο «προβληματικές ματιές» που ρίχνουν οι άνθρωποι στον εαυτό τους και στους γύρω τους.
  • 4 Δεν υπάρχουν προβληματικοί άνθρωποι, παρά μόνο «προβληματικές ματιές» που ρίχνουν οι άνθρωποι στον εαυτό τους και στους γύρω τους.
  • 5 Για κάθε άνθρωπο που παραπατά ή χάνει τον δρόμο του, υπάρχει ένα χέρι να τον σηκώσει και να τον στηρίξει ώστε να ξαναβρεί την ρότα του.
Εκτύπωση
PDF

Τα οικογενειακά μυστικά

Τα οικογενειακά μυστικά: Η παγίδα μιας καλής πρόθεσης

Κάθε οικογένεια κουβαλάει μέσα στην ιστορία της μυστικά, μικρά ή μεγάλα, ακραία ή μη. Από τη φύση του ένα μυστικό, δεν είναι κακό. Μάλιστα, όσον αφορά στις ιδιωτικές σχέσεις, εν μέρει το μυστικό μας προστατεύει από τους άλλους και ορίζει τον χώρο ελευθερίας του καθένα στους κόλπους μιας ομάδας. Η στιγμή που ένα παιδάκι αρχίζει να λέει ψέματα και να μην φανερώνει όσα σκέφτεται, είναι ουσιώδης. Ανακαλύπτει ότι οι γονείς του δεν διαβάζουν την σκέψη του και ότι έχει μια προσωπική ψυχική ζωή.
Αυτό που κάνει "κακό" ένα μυστικό, είναι το παράδοξό του. Δημιουργείται και συντηρείται για να προστατεύσει, αλλά τα παιδιά από τα οποία συνήθως κρύβονται γεγονότα και ιστορίες,πολύ  συχνά τα ξέρουν αλλά υποχρεώνονται να κάνουν ότι δεν γνωρίζουν. Χάνουν λοιπόν την δυνατότητα να εκφράσουν αυτό που ξέρουν, βλέπουν και νιώθουν και ζουν με ένα βάρος το οποίο πολλές φορές μετασχηματίζεται σε πονοκεφάλους, στομαχικές διαταραχές,  πόνους στη μέση, πόνους στον αυχένα κ.ά 
Φορείς λοιπόν ή θύματα ενός μυστικού έχουν να ξέρουν ότι ένα μυστικό είτε μοιράζεται είτε όχι δεν αφορά ποτέ μόνο έναν άνθρωπο και η έκφρασή του θα αποτελέσει λύτρωση για όλους όσους σχετίζονται με αυτό.ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ, Ψυχολόγος
Αγίας Σοφίας 1, Νέα Σμύρνη, 17123, 2109314018, consulting@therapy-center.gr