• 1 Οι ψυχικές ασθένειες δεν είναι μεταδοτικές,
  η προκατάληψη όμως ναι.
 • 3 Μη βαδίζεις μπροστά μου γιατί μπορεί να μην σε ακολουθήσω. Μη βαδίζεις πίσω μου γιατί μπορεί να μη σε οδηγήσω. Βάδιζε πλάι μου και γίνε ο σύντροφός μου.

  Albert Camus (1913-1960), Γάλλος Συγγραφέας (Νόμπελ 1957)
 • 2 Δεν υπάρχουν προβληματικοί άνθρωποι, παρά μόνο «προβληματικές ματιές» που ρίχνουν οι άνθρωποι στον εαυτό τους και στους γύρω τους.
 • 4 Δεν υπάρχουν προβληματικοί άνθρωποι, παρά μόνο «προβληματικές ματιές» που ρίχνουν οι άνθρωποι στον εαυτό τους και στους γύρω τους.
 • 5 Για κάθε άνθρωπο που παραπατά ή χάνει τον δρόμο του, υπάρχει ένα χέρι να τον σηκώσει και να τον στηρίξει ώστε να ξαναβρεί την ρότα του.
Εκτύπωση
PDF

Ψυχοσωματικά συμπτώματα: "Όταν μιλάει το σώμα"

Ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων στις μέρες μας, γεμάτοι αγωνία, επισκέπτονται ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων απλά γιατί δεν νιώθουν καλά. Η απάντηση στην ερώτηση «Γιατί μου συνέβη αυτό;» τείνει να γίνεται όλο και πιο αναμενόμενη: «Είναι από το άγχος».

Οι ψυχοσωματικές διαταραχές   αναφέρονται στις παθήσεις οι οποίες οφείλονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρη σε ψυχολογικούς παράγοντες συνειδητούς ή ασυνείδητους. Μπορεί ακόμη κάποιος να εκδηλώνει σωματικά συμπτώματα χωρίς όμως απαραίτητα αυτά να παραπέμπουν σε κάποια σωματική νόσο και έτσι όλες οι ιατρικές εξετάσεις να είναι φυσιολογικές.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ψυχιατρική Εταιρεία μερικές από τις πιο συχνές  παθήσεις που συνδέονται με ψυχολογικούς παράγοντες είναι οι εξής:

 1. oΔερματικές
 2. oΜυοσκελετικές
 3. oΑναπνευστικές
 4. oΚαρδιαγγειακές
 5. oΟυροποιητικές
 6. oΟρμονικές

Επιπλέον, πολύ συχνά οι άνθρωποι παραπονιούνται για μεμονωμένα συμπτώματα, όπως πόνους στη μέση, πονοκέφαλο, ημικρανία, ναυτία τα οποία πολύ συχνά «μεταφράζουν» αυτό που ο καθένας δεν εκφράζει με τον λόγο. Ότι για παράδειγμα, «σηκώνει πολλά συναισθηματικά βάρη», «έχει πολλές έννοιες και σκέφτεται διαρκώς» κ.ά . Το σύμπτωμα λοιπόν αναλαμβάνει τον ρόλο του συναγερμού και υπενθυμίζει στο άτομο ότι έχει έρθει η ώρα να ακούσει τον εαυτό του πιο καθαρά και κατ’ επέκταση να αλλάξει οτι δεν τον βοηθά στο να προχωρήσει στη ζωή του. Οτιδήποτε ξεχνά ο καθένας μέσα στους σύγχρονους ρυθμούς της ζωής, το σώμα του είναι εκεί να του το υπενθυμίζει.

Για παράδειγμα, βιολογικά, η σύνδεση μιας αρνητικής συναισθηματικής κατάστασης με την εμφάνιση του πονοκεφάλου ερμηνεύεται ως εξής:

Οι ορμόνες κορτιζόλη και αδρεναλίνη οι οποίες εκκρίνονται όταν ένα άτομο βιώνει έντονο στρες (συναισθηματική δυσφορία) προκαλούν μεταξύ άλλων αύξηση ταχυκαρδία, αύξηση του ρυθμού των αναπνοών, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και της μυϊκής τάσης. Ταυτόχρονα, μειώνονται οι ενδορφίνες οι οποίες συμβάλλουν στην χαλάρωση και ανακούφισή του οργανισμού. Όλα αυτές οι μεταβολές συντελούν  ώστε να εκδηλωθούν συμπτώματα  πονοκεφάλου.

Σε όλους μας λοιπόν δίνεται η ευκαιρία, μέσα από συμπτώματα ακόμα και από ασθένειες, να ακούσουμε τα συναισθήματα μας και να φροντίσουμε τον εαυτό μας.

 

Πριν  αναζητήσετε την λύση σε φαρμακευτικές αγωγές «κοιτάξτε μέσα σας».

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ, Ψυχολόγος
Αγίας Σοφίας 1, Νέα Σμύρνη, 17123, 2109314018, consulting@therapy-center.gr